Hírek

2021. június 3.
Májusi ivadékhelyzet

2021.06.03. | Horgász Hírek

Májusi ivadékhelyzet

Az idei május különösen mozgalmas volt, már ami az idő- és vízjárási eseményeket illeti. A szokatlanul hűvös tavasz és az országon átvonuló záporok nyomán kialakuló tiszai árhullámok változatossá tették a hónapot. A szokatlan körülmények miatt kérdéses volt, hogy mit hoz az idei első mintavétel.

Az már az ivadékhalászat elkezdése előtt látható volt, hogy a békéshalak szaporodását nagyban elősegítette az áradások nyomán létrejött vízszintemelkedés. Szerte a tározótér parti- és növényszéli régióiban zsenge ivadékok felhői csoportosultak, de ezek még annyira fiatalok, hogy nem lehet biztonsággal meghatározni a fajukat.

Valószínűleg a dévér- és karikakeszeg ivadékai lehettek, de erről biztosabbat csak a júniusi mintavétel alkalmával lehet mondani. A minta legnagyobb részét a tavalyi küsz- és karikakeszeg-szaporulat adta. A két faj egyedeinek együttes száma több mint 1.100 volt. A lemért egyéves karikakeszegek átlagos testhossza 41 milliméternek adódott, ami nem rossz eredmény. A bodorka juvenilis korosztálya is megjelent, a védett szivárványos ökle ívása pedig láthatóan folyamatban van, ugyanis a nőstény egyedek tojócsöve már megjelent.

A ragadozók közül egyedül a csuka ivadékával találkoztunk. Az 50 mm-es egyed jelenléte azért különösen lényeges, mert a térségben idén nem volt csukaivadék-telepítés, így tehát biztosan természetes szaporulat eredménye. A Tisza-tóban néhány éve kimutatott kaukázusi törpegéb láthatóan jól érzi itt magát, a majdnem 50 megfogott egyed jó része ikrától feszülő hasú nőstény volt.

Ezúttal is felhívjuk a vízen közlekedők figyelmét a hullámkeltés nélküli közlekedésre, ugyanis ezek a fiatal halak még nem képesek leküzdeni a víz fokozott áramlását, így a nagy hullámoktól könnyen a partra kerülhetnek. Vigyázzunk a jövő generációjára, hiszen barátunk a Tisza-tó!