Hírek

2021. szeptember 7.
Augusztusi ivadékhelyzet

2021.09.07. | Horgász Hírek

Augusztusi ivadékhelyzet

Véget ért a nyár, és ezzel elérkeztünk az utolsó nyári mintavételhez. Ennek során kiderült, hogy az egyes fajok ivadékai mennyit nőttek az utóbbi egy hónapban, sikerült-e behozniuk a késői ívásból adódó elmaradásukat.

A bodorka ivadéka ezúttal is nagy egyedszánban fordult elő a mintában. Átlagos sztenderd hossza 36,7 mm, ez 6,7 mm-rel több, mint egy hónapja, de majdnem 6 mm-rel marad el a tízéves átlagtól. A dévérivadék idén először jelent meg a mintában olyan egyedszámban, hogy reprezentatív mérést végezhessünk el rajta. Ez alapján az ivadék átlagos hossza 30,7 mm, ami valamivel magasabb a tavaly augusztusinál (29,8 mm), ám elmarad a tízéves átlagtól (34 mm). A vörösszárnyú keszeg utódgenerációja is csak most jelent meg a hálónkban, így csak a tavalyi és a tízéves eredményekhez tudunk viszonyítani. Idén augusztusban átlagosan 34,5 mm a hossza, ami csaknem megegyezik a tavalyi eredménnyel (33,9 mm), de 4,5 mm-rel elmarad a tízéves átlagtól. Békéshalaink tehát a kedvezőtlen tavaszi időjárásból eredő elmaradásukatt a nyár végére sem tudták behozni.

A ragadozók közül egy tavalyi balint sikerült a hálónkba terelni, valamint egy csuka is előkerült. Utóbbi hossza 232 mm. A korábbi években is kevés csukaivadékot fogtunk augusztusban, ezek hossza 141 és 180 mm között változott. Azonban tudjuk, hogy a csuka növekedése kedvező körülmények között nagyon gyors lehet, és már az egynyaras korosztályon belül is nagy különbségek alakulhatnak ki. A megfogott egyed valószínűleg egy igen jól fejlett ivadék, így a méretéből nem lehet általánosítani.