Hírek

2021. szeptember 16.
Halmentés a Tisza-tavon

2021.09.16. | Horgász Hírek

Halmentés a Tisza-tavon

A Tisza árterét járva halőreink egy olyan, főmedertől elszigetelt víztestet találtak, ahol a párolgás miatt már alig volt víz. Ez a maradékvíz folyamatosan zavaros volt, a meleg hatására pedig az algák is elszaporodtak benne. Ilyen körülmények között valós a hajnali oxigénhiány kialakulásának veszélye. Az alapos szemrevételezést követően nyilvánvalóvá vált, hogy jelentős mennyiségű hal mozog a vízben, s mivel a halak életfeltételei folyamatosan romlottak, gyors halmentést szerveztünk.

A körülmények nem csak a halak számára voltak nehezek, munkatársainknak is meg kellett megküzdeniük a mély iszapréteggel, ami nemcsak a vízben való haladást, hanem a háló húzását is rendkívül nehézzé tette. Már az első próba során kiderült, hogy nem hiábavaló az energiabefektetés. Vegyes korosztályú pontyok mellett juvenilis és ivadék korosztályú csukák kerültek elő a nagyobb hányadot kitevő a bodorkák és vörösszárnyú keszegek mellett. Ezt látva másnapra megszerveztük a halmentést, melyben a társaság halőrei és szakemberei vettek részt.

A kimentett halakat faj és korosztály szerint nyilvántartásba vettük, majd oxigénellátással felszerelt halszállító kádakba tettük. Amikor úgy ítéltük meg, hogy nem szabad több halat tenni az egyes kádakba, azokat lezártuk és az Örvényi-morotva partjára vontattuk. Ott kíméletesen, vigyázva, hogy a nagyobb egyedek ne tegyenek kárt a kisebbekben, áthelyeztük a megfelelő életfeltételeket biztosító vízbe. Három halszállító kád telt meg a kubikban rekedt őshonos halakkal. Az egynyaras pontyokból 172 darabot, az ennél idősebbekből mintegy 124 kg-ot sikerült kimenteni. Mellettük csukából 40 db ivadék és 231 juvenilis példány, továbbá 59 db bodorka. 12 db vörösszárnyú keszeg, 2 db dévérkeszeg és 1 db harcsa menekült meg a pusztulástól.

Az őshonos halak eszmei értéke az életük és az ökoszisztémában betöltött szerepük miatt rendkívül magas. Ha ezt számszerűsíteni szeretnénk, akkor a halgazdálkodásról szóló törvény végrehajtási rendeletét kell alapul vennünk. Eszerint a megmentett halak halgazdálkodási értéke 850.000 Ft-ra rúg, ami egyértelművé teszi, hogy volt értelme a fáradozásunknak.