Hírek

2021. október 1.
Szeptemberi ivadékhelyzet

2021.10.01. | Horgász Hírek

Szeptemberi ivadékhelyzet

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy szeptember után már nem érdemes a kijelölt partszakaszon ivadékhálós mintavételt végezni, mert a halak addigra elvonulnak a mélyebb vizekbe. Eszerint a szeptember 29-i vizsgálat volt az utolsó ebben az évben.

A fent említett jelenség már a mostani vizsgálat során is észrevehető volt. Ennek magyarázata az, hogy a Tisza-tó hínárborítása folyamatosan felbomlik, és az így megszűnő búvóhelyek miatt a halak a mélyebb vízrétegekbe vonulnak. Ennek következtében a szokásoshoz képest kevesebb faj, lényegesen kevesebb egyedét sikerült kimutatni a mintavétel során. Azon fajok közül, melyeket rendszeresen lemérünk, csak a bodorka, a vörösszárnyú keszeg, a dévérkeszeg és a balin került az ivadékfogó hálóba. A bodorka átlagos sztenderd hossza ezúttal 41 mm volt, ami mintegy 5 mm-es növekedést jelent egy hónap alatt. Ez az érték 4 mm-rel marad el az évtizedes átlagtól. A vörösszárnyú keszeg esetében érdekes adat mutatkozott. A szeptemberi átlagos hosszúság megegyezik az ez előző vizsgálat értékével, ami 34 mm. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a vöröszárnyú ivadéka nem növekedett semmit. Az érdekes adat a faj szaporodási sajátságából adódhat. Jellemző rá, hogy a nem egyszerre történő ívás miatt egy generáción belül több méretcsoport alakulhat ki. Valószínűleg a nagyobb példányok már elvonultak és csak a kisebb, valamivel fiatalabb egyedek maradtak a parti régióban. A dévérkeszeg ivadéka látszatra szintén nem növekedett, ismét 30 mm-t mértünk. Valószínűleg ebben az esetben is a kisebb testméretű egyedek maradtak hátra és csak azokat tudtuk megfogni. Méretük 14 mm-rel kevesebb a tízéves átlagnál. A ragadozók közül csak a balin ivadékát találtuk meg.

Szeptemberi ivadékhelyzet

Az 54 mm-es hossz 10 mm-rel marad el a tízéves átlagtól. Bizonyára a kényszer bírta maradásra, hiszen a kisebb ragadozó csak kisebb prédát tud zsákmányolni. Ahogy láttuk, a kisebb méretű táplálékhalak még partközelben maradtak, ezért a kisebb ragadozó is itt talált magának táplálékot.

A hónapokon átívelő vizsgálataink során kapott eredményekből végig látható volt a szokatlanul hűvös tavasz hatása. A megfogott ivadékok rendszerint kisebbek voltak az évek alatt megszületett átlagos méretnél. Aggódni azonban nem kell, az utódgeneráció képviselői így is jó kondícióban és nagy egyedszámban voltak jelen. Bízunk benne, hogy a telelésük is rendben zajlik majd!