Hírek

2022. január 19.
Tisza-tavi haltelepítések 2021-ben

2022.01.19. | Horgász Hírek

Tisza-tavi haltelepítések 2021-ben

Az előző évben kora tavasztól késő őszig számos halasítás volt a Tisza-tavon. Összegző cikkünkben ezeket a haltelepítéseket szedjük össze.

COMPÓ

A tavaszi halasítások sora az egynyaras compóval indult. Mint az már bizonyított, a compó számára kiváló élőhelyet jelent a Tisza-tó, a hordaléklerakódás fokozódása, valamint a hínárnövényzet terjedése pedig még inkább kedvez neki. A horgászok körében is nagyon kedvelt, ezért évekkel ezelőtt úgy határoztunk, hogy telepítéssel segítjük az állományát. A tavalyi év folyamán mintegy 60.000 egynyaras példányt telepítettünk. November végén a telepítéseket szintén a compóval zártuk, akkor 9.000 db kétnyaras példány érkezett. A kis compókat olyan élőhelyen engedtük szabadon, ami minden igényüknek megfelel, pl. a Borzanaton, Óhalászi-Holt-Tiszán, Csapói-Holt-Tiszán és a Rókáson.

ELŐNEVELT CSUKAIVADÉK

A compó után érkezett az előnevelt csukaivadék. Kihelyezésük helyszíneit előzetes vizsgálat határozta meg, hogy a táplálékban leggazdagabb vizekbe kerüljenek. Két szállítási nap alatt, egyenként 100.000 db-os tételben érkeztek meg a csukák, melyeket oxigénellátással felszerelt kádakban vittünk a kijelölt területekre.

EGYNYARAS PONTY

A csukák és compók után áprilisban elkezdődött az egynyaras ponty telepítése. A korosztály nagy egyedszámban szerezhető be, gyorsan növekedik a tó természetes táplálékán, tehát hatékonyan tudja növelni a Tisza-tó pontyállományát. Korábbi vizsgálataink és a horgászok visszajelzése alapján a kispontyok rendkívül nagy hatékonysággal hasznosítják a Tisza-tó táplálékbázisát, így természetes körülmények között nagy egyedszámban nevelkednek a tározó vizében. Tavaly összesen 25.000 kg egynyaras pontyot telepítettünk, ez 195.000 db-nak felel meg. A halasítások helyszíne a Tisza-tó szinte teljes területére kiterjedt, igyekeztünk nagy területen szétosztani a halakat, hogy mindannyiuknak legyen lehetősége megfelelő élőhelyet találni.

Egynyaras pontyokat telepítettünk
Szerda délután megérkeztek az egynyaras pontyok is a Tisza-tóba. A 7 dkg-os…

Közzétette: Tisza-tavi Sporthorgász – 2021. április 29., csütörtök

 

KÉTNYARAS PONTY

Természetesen nem maradhatott ki a kétnyaras korosztályú ponty sem. Április végén 17.800 kg, mintegy 35.600 db pikkelyest telepítettünk, melyek gyorsan elérik a Tisza-tavon érvényes kifogható mérethatárt, a 35 cm-t. Ettől kezdve tehát ez a korosztály is a szabályosan megtartható méretű csoportot gazdagítja.

 

HÁROMNYARAS PONTY

Májustól már a piaci méretű pontyokat telepítettük a Tisza-tóba. Két tételben érkeztek, összesen 10.000 kg és 5.000 db mennyiségben. A Tisza-tó számos pontján kerültek kihelyezésre.

Tegnap délután 3500 kg háromnyaras korosztályú pontyot telepítettünk. Munkatársasink több tételben, Abádszalókon, Tiszafüreden és Poroszlón helyezték vízbe a halakat.

Közzétette: Tisza-tavi Sporthorgász – 2021. szeptember 8., szerda

 

TAVALYI TELEPÍTÉSEK ÖSSZEGZÉSE