Hírek

2022. január 20.
Eredményes kárókatona-gyérítés a Tisza-tavon

2022.01.20. | Horgász Hírek

Eredményes kárókatona-gyérítés a Tisza-tavon

A tél rendkívül kritikus időszak a halak számára, hiszen a téli vízszint miatt kis területen koncentrálódnak, és csökkent aktivitásuk miatt könnyebben a kárókatonák zsákmányává válhatnak. Ezért az elmúlt évekhez hasonlóan ezen a télen is jelentős energiát fordítunk a halállomány védelmére.

A fokozódó hideg egyre délebbre kényszerítette a kárókatona észak-európai állományait, melyek egyedszáma decemberben kezdett el meredekebben emelkedni a Tisza-tó térségében. A halállományban okozott kártétel mérséklése érdekében azonnal elkezdtük a riasztást és gyérítést, melyben a helyi vadásztársaságok is közreműködnek. A körülmények azonban akkor még a madaraknak kedveztek. A levegő még nem volt annyira hideg, hogy befagyjon a Tisza-tó tározótere, így olyan vízterületeken is halászhattak, ahol fizikai akadályai vannak a lőfegyveres gyérítésnek, illetve riasztásnak. Az elmúlt két hétben azonban a tél megmutatta valódi arcát, és egy-két vízterülettől eltekintve csak a Tisza medre maradt jégmentes, tehát a kárókatonák kénytelenek voltak itt táplálkozni. Munkatársaink így eredményesebbek lehettek, ami meg is látszott a kilőtt egyedszámon. Csak az elmúlt héten 182 egyedet sikerült elejteniük, a decemberivel együtt 226-ra emelkedett a kilőtt madarak száma, de nem mellékes a tevékenységünk zavaró hatása sem.

Fellélegezhetnek a Tisza-tó halai

Az újabb kutatási eredmények szerint fiókanevelési időszakon kívül egy kárókatona mintegy 600 gramm halat fogyaszt naponta. Ha csupán az egyszerűség kedvéért abból indulunk ki, hogy mától, a cikk publikálása napjától február 28-ig számítjuk ennek a 226 madárnak a halfogyasztását, akkor is rendkívül nagy számot kapunk: ezalatt a 39 nap alatt mintegy 5.300 kg halat zsákmányoltak volna a kárókatonák, a sikertelen próbálkozásaik által okozott sérülésekről nem is beszélve. A valós szám ennél nyilvánvalóan nagyobb, ezért nem férhet kétség a tevékenység szükségességéhez. Az íráshoz mellékelt képek mindegyikén egy-egy kárókatonából származó gyomortartalom látható.

Munkánkat a körülményektől függetlenül folytatjuk, és hamarosan ismét tájékoztatást adunk az eredményekről.