Hírek

2022. március 16.
Megbeszélés a KÖTIVIZIG szakembereivel

2022.03.16. | Horgász Hírek

Megbeszélés a KÖTIVIZIG szakembereivel

2022. 02.28-án, irodánk székházában tartottunk megbeszélést, melyre ezúttal a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársait hívtuk meg. A KÖTIVIZIG intézkedései közvetlen módon jelentős hatást gyakorolnak a halgazdálkodásra, ezért kiemelt célunk, hogy partneri viszonyunkat a jövőben szorosabbra fonjuk.

Számos – a Tisza-tó életében megkerülhetetlen – témát érintettünk.

Elsőként az eliszapolódás következtében nélkülözhetetlenné vált kotrási munkálatokról tárgyaltunk. A tározó egészén kijelölésre kerültek olyan területek, ahol a jövőben, több hullámban kerül sor ilyen jellegű beavatkozásokra. Jó hír, hogy a Tisza-tó a közelmúltban új kotrógépet kapott, melynek üzemeltetője a KÖTIVIZIG.

Célunk, hogy az áramlási viszonyok javítása, a közlekedés elősegítése, a tározott víz kapacitásának növelése mellett a halak élettere is bővüljön, valamint, hogy a halállomány a tározótérben is biztonságosan telelhessen.

Második pontban a vízszinttel foglalkoztunk, kiemelve a tavaszi, szaporodási és téli kisvizes időszakokat. Mivel a tározó vízszintjét szigorú üzemrend szabályozza, kevés mozgásterünk van e téren, de a két szervezet megállapodott abban, hogy közösen kidolgoz egy monitorozási rendszert, mellyel objektíven mérhetők a vízszintváltozások hatásai (különös tekintettel a téli kétütemű vízleeresztésre), és az eredmények tükrében folytatja a tárgyalásokat.

Kiemelt témánk volt a hulladék kezelése a Tisza-tavon, hiszen mindkét szervezet sokat tesz azért, hogy az idelátogatókat kulturált, tiszta környezet fogadja. Ennek érdekében a közeljövőben több ponton is mobil szaniterek épülnek, illetve társaságunk is folytatja a rendszeres szemétszedést.
Végezetül szeretnénk közérthetőbbé tenni a Tisza-tó vízügyi üzemeltetését a horgászok számára. Egy olyan folyamatos tájékoztatást kértünk, amely segít megválaszolni a Tisza-tavi horgászatra leginkább kiható vízügyi intézkedések (pl műtárgyak zárása, vízszintcsökkentés stb.) kapcsán felmerült aktuális kérdéseket.