Hírek

2022. június 30.
Júniusi ivadékhelyzet

A június végi rekkenő hőségben ismét hálót ragadtunk, hogy nyomon kövessük a jelentősebb halfajok növekedését és végre a keszegfélék ivadékait is szemügyre vehessük.

A minta jelentős részét ezúttal is a bodorka adta, aminek nagyobbik hányadát ráadásul az idei szaporulat tette ki. Az faj ivadékai átlagosan 28,2 mm hosszúak, ami megközelíti a tízéves átlagot. A vörösszárnyú keszeg ivadéka is előkerült, 20,7 mm-es hosszuk majdnem 5 mm-rel marad el a mérések kezdete óta összegyűjtött adatok átlagától. Összesen 4 ragadozó halfaj ivadékát sikerült megvizsgálni. A csukák átlagosan 114,4 mm-esek, ez 20 mm-rel kevesebb, a balin 38 mm-es, azaz 2-vel kevesebb, mint az évtizedes átlag. A süllő fejlődése viszont a júniusi mérés szerint jobbnak bizonyult a korábbi mérésekhez képest, mert 51 mm-es hossza 4-gyel haladja meg a sokéves átlagot. A sügér esetében szokatlan eredményt kaptunk. Rendszeres olvasóink talán emlékeznek rá, hogy az előző hónapban 22,6 mm-es átlagot mértünk, júniusban azonban a méréseink szerint a sügér ivadéka a Tiszafüredi-Holt-Tisza térségében 11,6 mm volt. A jelenség magyarázata az lehet, hogy a sügér ívását valami, például egy hirtelen lehűlés megszakította, majd a melegedés folytatódásával ismét beindult. A második ívásból származó utódok tagjait találhattuk meg a vizsgálat során.

A szivárványos öklének számos egyedét is megfogtunk, ezenkívül a folyami és tarkagéb, valamint a kaukázusi törpegéb ivadékainak sokasága is gazdagította a mintát. A gébek utódai minden bizonnyal hozzájárultak a süllőivadék tempós növekedéséhez, hiszen a süllők egy hónap alatt csaknem megduplázták a hosszukat. Sajnos a dévér- és karikakeszeg ivadékát ezúttal sem sikerült kimutatnunk.