Hírek

2022. október 13.
Magyar sikerek a csónakos pergető horgászok világbajnokságán

Október 6. és 8. között került megrendezésre a XXIII. Csónakos Pergető Horgász Világbajnokság, Csehországban, a Slapy-víztározón. A magyar válogatott, a pandémia miatt elmaradt két világbajnokság után, végre újból hajóba szállhatott, hogy megküzdhessen a dobogós helyért.

Mérten András Tisza-tavi halőr, a magyar válogatott tagja nyilatkozott a versenyen szerzett tapasztalatairól.

Gyönyörű helyszínen voltunk, tökéletes időben került megrendezésre a verseny. Szerencsére már két héttel előtte tudtunk edzeni, ez óriási segítség volt. Az edzésnapokon tapasztaltak alapján a süllőkre és sügérekre történő horgászat bizonyult a legjobbnak, így a taktikánkat is ez alapján építettük fel.

Az első napon reggel 8 órakor a Hipszki Róbert – Deák Ferenc páros indult 8 órakor, majd rá tíz percre Bosánszky Péter és Gégény Viktor kettőse. A rajt során mindig nagy verseny alakul ki a legjobb helyekért, ilyenkor a nagyobb teljesítményű csónakok előnyben vannak. Ezek a technikai különbségek óriási kihívást jelentettek.

A kezdet süllőzéssel indult mindkét magyar csapat számára, ám az előző napokban megmutatkozó halak eltűntek, így gyors váltásra volt szükség. Szerencsére a csapatok jól reagáltak a változásra, és a kigyűjtött sügéres helyek jól adták a halakat.

Végül mindkét magyar csapat jó eredményt ért el: fej-fej mellett haladva 27 kiló feletti teljesítménnyel a 11. és 12. helyet hozták el 20 és 18 darab hallal, ami összetett 5. helyet jelentett az első nap végére.

A második nap már mi (Mérten András és Enzsöl Gábor) indultunk Hipszki Róbert és Deák Ferenc helyett. A tervezett helyeket sikerült elfoglalnunk.

Az első nap eredményei alapján továbbra is a süllőzés került előtérbe. A terv nagyrészt bejött, a megfogott tüskéshátúakkal sikerült megtartanunk az ötödik pozíciót, és mindössze öt pontra voltunk az impozáns harmadik helytől.

A nap különlegessége azonban az a kapitális, 107 centiméteres csuka volt, amiről később kiderült, hogy toronymagasan nyerte a verseny legnagyobb megfogott hala címet. A halról készült képet a verseny szervezői is elkérték. El se mertem képzelni, hogy a legnagyobb hal csuka lesz, mert eddig senki se fogott itt ekkora csukát. De amikor feljött a víz felszínére, már láttam, hogy igazán nagy hal lesz. Először 80 cm körülire tippeltük, már ez is nagynak számít, a tényleges 107 cm pedig abszolút kuriózum. Még a mérlegelőknek is csak 100 cm-es mércéje volt hirtelen, ez is mutatja, hogy mennyire különleges ez a fogás.

Nekem ez az idei első válogatottságom egy életre szóló élmény marad.

Ami még érdekes, hogy ott is hasonló vízleeresztés van, mint nálunk, a Tisza-tavon. Az edzés előtt bejelentették, hogy leeresztik a vizet. A verseny alatt lement 120 cm. Attól féltünk, hogy ez teljesen megváltoztatja a körülményeket, elmennek a halak, de szerencsére nem így volt.

A verseny végére az alábbi eredmény alakult ki: Világbajnok lett Észtország, Litvánia a második, Magyarország csapata pedig – melynek tagjai: Mészöly Sándor kapitány, Varga Pál másodkapitány, Rigó Alex csapatvezető és Bosánszky Péter Márk, Gégény Viktor, Enzsöl Gábor, Mérten András, Deák Ferenc, Hipszki Róbert versenyző – bronzérmet szerzett.

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. Nevében gratulálunk az éremszerzőknek, köztük Magyarország csapatának, a verseny legnagyobb haláért Mérten Andrásnak, továbbá minden résztvevőnek a versenyzésért!