Hírek

2022. december 9.
Csapdába került halak menekültek meg Tiszaörvényen

A tél beköszöntével véget ért a mezőgazdaság részéről támasztott vízigény, így a Tisza-tó téli üzemrendjével párhuzamosan az öntözővizet biztosító csatornák szintje is lecsökkent. Szinte már gyakorlattá vált számunkra, hogy ilyenkor a vízügyi szakaszmérnökség jóváhagyásával ellenőrizzük a Horthy-csatorna csendesítő műtárgyát.

Ezúttal sem érkeztünk hiába, mert a műtárgyban jelentős mennyiségű őshonos, halgazdálkodási szempontból jelentős és védett hal rekedt. A műtárgyban zajló biztonságos munkavégzéshez szükséges feltételeket a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnöksége biztosította. A műtárgyban jelentős számú keszegféle különböző korosztályú egyedei, valamint a sügérfélék több képviselője, közöttük védett státuszúak (széles durbincs, selymes durbincs) is megjelentek. Külön érdekesség, hogy áramláskedvelő fajokat is sikerült kimutatni (domolykó, paduc, szilvaorrú keszeg).

A kimentett egyedek számát és faji hovatartozását regisztráltuk, majd a legközelebbi ponton áthelyeztük a Tiszába. Látható, hogy a süllő jelentős hányadát adta a mintának, ebből a fajból az egy-háromnyaras korosztály volt jelen. A védett durbincsok természetvédelmi értéke egyedenként 50.000 Ft. Összegezve, a nagyobb biztonságot nyújtó Tiszába áthelyezett halak természetvédelmi és halgazdálkodási értéke meghaladja az egymillió forintot.

GALÉRIA