Hírek

2023. február 14.
Tudósítás a Tisza-tavi kárókatona téli gyérítéséről

Az elmúlt hét volt eddig a legeredményesebb a kárókatonák téli gyérítésének 2022-23-as szezonjában. Ebben nagy szerepe van annak, hogy végre megérkezett a fagy.

Az idei tél eddig nagyon enyhe volt, csak a közelmúlt időjárása emlékeztetett valamelyest a valódi telekre. A levegő lehűlése miatt befagyott a Tisza-tó tározótere, ami megakadályozta a kárókatonákat abban, hogy ott halásszanak. Ez két okból lényeges. Egyrészt a téli vízszint miatt a tározótéren képtelenek elérni őket a halőrök, másrészt ezen a hatalmas területen könnyedén szétszélednek a madarak. Most azonban a Tisza az egyetlen hely, ahol táplálkozhatnak, így kisebb területre koncentrálódnak a térség kárókatonái. A gyérítésben résztvevő munkatársaink ezért eredményesebbek lehetnek, amit az elejtett egyedek száma is igazol. Míg decemberben és januárban mindössze 53 kárókatonát sikerült lelőni, addig csak az elmúlt héten 99-et. A jelen állományszabályozási idényben eddig 162 kárókatonát sikerült elejtenie a vadászó halőröknek és a hivatásos vadászoknak.

Az időjárás-előrejelzés szerint a hideg továbbra is velünk marad, ami kedvez a halak védelmének. Ezzel együtt azonban már az is látszik, hogy valószínűleg nem tudjuk elérni a tavalyi közel 350-es kilőtt egyedszámot.