Hírek

2023. június 7.
Májusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

Május utolsó napján sor került az idei első ivadékvizsgálatra, melynek helyszíne ezúttal is a Tiszafüredi-Holt-Tisza parti régiója volt.

Az eredményekből az látszik, hogy a vízjárás és a hűvös tavasz kedvezett a sügérfélék szaporodásának, ugyanis a süllő és a sügér ivadéka régen látott mennyiségben volt jelen a mintánkban. A mérésekből kiderült, hogy előbbiek átlagos hossza 18,4 mm, ami mintegy 6 mm-rel marad el az évtizedes átlagtól. A sügérivadék átlagosan 15 mm hosszú, ez pedig 8 mm-rel kevesebb a sokéves átlaghoz képest. Ezek a számok a tavalyi értékekhez képest is alacsonyabbak (süllő: 26 mm, sügér: 22,6 mm), ám az ivadék mennyisége sokkal nagyobb, ami így nyár elején fontosabb az egyedek méreténél. Előkerült a balin ivadéka is, amire ugyanaz igaz, mint az előbb említett fajokra: több egyedet fogtunk, de kisebbek voltak. Átlagos hosszuk 17,5 mm, ez 4,5 mm-rel marad el az évtizedes átlagtól és 5,5-tel a tavalyitól. Szerencsénkre több csukaivadékot is sikerült fognunk. A mérésekből kiderült, hogy átlagosan 70,8 mm hosszúak, ami 2 mm-rel kisebb, mint tavaly, és 8-cal marad el a sokéves átlagtól. A koratavasszal szaporodó fajok ivadékainak kisebb mérete a kései ívás következménye lehet, ez utóbbi oka pedig az, hogy az enyhe telet olyan fagyos tavasz követte, amely a kajszibaracktermést országosan tönkretette. Ám ha kedvezően alakul a táplálékkínálat, akkor a fiatal ivadékok rövid idő alatt pótolhatják lemaradásukat.

GALÉRIA

Az egy évvel ezelőttihez hasonlóan most is előkerült.2 db egynyaras szilvaorrú keszeg, amely eddig ritkaságnak számított. A keszegfélék idei ivadékai azonban még olyan kicsik, hogy nem lehet őket biztonsággal azonosítani, de reményeink szerint a következő alkalomra annyit fejlődnek, ami alapján már nagy bizonyossággal meg lehet állapítani a fajukat.