Hírek

2023. július 6.
Júniusi ivadékhelyzet

Elérkezett a hónap vége, így sor került a szokásos, havi halivadék-felmérésre a Tiszafüredi-Holt-Tisza parti régiójában. Eredményeinket az alábbiakban foglaljuk össze.

A júniusi minta már sokkal több információval szolgált, mint az egy hónappal korábbi, ugyanis a békéshalak ivadékai már akkorák, hogy meg lehet határozni a fajukat is. Ilyen volt például a vörösszárnyú keszeg, melynek aprócska utódai jelenleg 19 mm hosszúak. Ez 6 mm-rel marad el az évtizedes átlagtól. Végre előkerültek a dévérkeszeg és a bodorka ivadékai is. Előbbi 31 mm átlagos hosszúságával jelentősen meghaladja a tízéves átlagot (19 mm), utóbbi pedig 29 mm-es, ami pedig megegyezik évtizedes átlaggal. Érdekesség, hogy a hálónkba került egy 14 mm-es compóivadék is.

A ragadozók közül ismét azzal a négy fajjal találkoztunk, melyekkel előző hónapban is. A csuka átlagos hossza már 121 mm, ez 50 mm-es növekedést jelent májushoz képest, ám még így is elmarad az évtizedes átlagtól (134 mm). A balin 36, 5 mm-es, amivel szinte megduplázta a méretét, de 3,5 mm-rel így is kisebb a tízéves átlaghoz képest. A süllő több mint kétszeresére nőtt (június: 41 mm, május: 18 mm), ám 6 mm-rel így is kisebb, mint a tíz év alatt mért átlag. A sügér szintén sokat nőtt. Júniusban 35 mm-t mértünk, ami 20 mm-rel több, mint májusban és mindössze 1 mm-rel marad el a tízéves átlagtól.

A vizsgálatunkból azt a következtetést tudjuk levonni, hogy bár a ragadozóivadékok a kései ívásból adódó elmaradásukat még nem tudták teljesen bepótolni, szépen fejlődnek, a további növekedésüknek pedig egyelőre biztos alapot nyújt a keszegivadékokból és a gébfélék még nagyobb egyedszámú utódaiból fennálló táplálékbőség.