Hírek

2023. szeptember 1.
Augusztusi ivadékhelyzet

Augusztus utolsó napjainak egyikén ismét ivadékhálót vetettünk be, hogy megtudjuk, mennyit fejlődtek a Tiszafüredi-Holt-Tisza halivadékai az előző havi vizsgálat óta. Az első tapasztalatok szerint a keszegfélék utódgenerációjának egyedei már elég nagyok lettek ahhoz, hogy a hálónk apró szemein keresztül ne tudjanak elmenekülni. Így történhetett meg az, hogy a bodorka, vörösszárnyú keszeg, a küsz és a dévérkeszeg ivadékából mintegy 400 egyedet azonosítottunk. A nagy minta lehetőséget adott a pontos mérések elvégzésére, melyek eredményeit az alábbiakban ismertetjük.

A bodorka ivadéka átlagosan 43 mm hosszú, ami 9 mm-es növekedést jelent az utolsó vizsgálathoz képest, ráadásul az augusztusi adat 1 mm-rel meg is haladja az évtizedes átlagot. A vörösszárnyú ivadékának méretadataiból már egyértelműen kitűnt a fajra jellemző elhúzódó ívás hatása. A szaporodási stratégia megnyilvánulásaként két méretcsoport alakult ki a 2023-as generáción belül. A fiatalabbak 30 mm körüliek, míg az idősebbek a 40 mm-t is meghaladják. Átlagosan 35,8 mm a standard hosszuk, ami 1,5-tel több, mint egy hónapja (évtizedes átlag: 39 mm). A dévérkeszeg utódainak méretadatai érdekes eredményt mutattak. Eszerint a múlt hónaphoz képest 6 mm-rel kisebbek (július: 42 mm, augusztus: 36 mm). Arról persze szó sincs, hogy a halak összementek volna. A magyarázat az lehet, hogy az ívást megszakította egy lehűlés és az csak akkor folytatódhatott, amikor a körülmények újra ideálissá váltak. Valószínűleg az idősebb egyedek már elhagyták a parti régiót, így csak a kisebb, fiatalabb egyedekkel találkoztunk. Közeli rokona, a karikakeszeg 31 mm-es, ez 2 mm-rel marad el az évtizedes átlagtól. A ragadozók ivadékai közül csak a süllőét sikerült megfognunk, ami 83 mm hosszú volt (évtizedes átlag: 75 mm).

Látható, hogy a meleg és csapadékosabb nyár miatt a bodorka és a süllő növekedése nagyobb ütemben folyt, emiatt átlagos méretük meg is haladja a tíz év alatt mért átlagot. Remélhetőleg a szeptemberi vizsgálat további pozitív eredményt fog mutatni.