Hírek

2023. szeptember 28.
Szeptemberi ivadékhelyzet

Szeptember végével elérkezett az idei utolsó halivadék-vizsgálat ideje a Tiszafüredi-Holt-Tiszán. Ezúttal a békéshalaink ivadékairól tudhattunk meg többet.

A rucaöröm burjánzása a mi dolgunkat is megnehezítette, de munkánk így sem volt hiábavaló. Kiderült ugyanis, hogy a bodorka ivadéka szeptember végére elérte a 47,8 mm-es átlaghosszt (augusztus: 43,4 mm), ami 2,8 mm-rel haladja meg az évtizedes átlagot, vagyis 2023-ban átlagon felüli volt a bodorka növekedése. A vörösszárnyú keszeg ivadékának mérése érdekes adatot szolgáltatott. Ezúttal 34,5 mm-esnek bizonyult átlagosan, ami 1,3 mm-rel kevesebb az előző hónaphoz képest. Ennek magyarázata a faj szakaszos ívásában keresendő. Valószínűleg a nagyobb méretcsoport tagjai – tehát az idén leghamarabb világra jöttek – már elhagyták a parti régiót, így csak a fiatalabbak, tehát a kisebbek kerültek a hálónkba. A dévér ivadéka valamivel nagyobb, mint 38 mm, ez mintegy 6 mm-rel marad el az évtizedes átlagtól és megközelítőleg 2 mm-es havi növekedést jelent. Két ritkán látott halfaj ivadéka is előkerült. A lapos keszeg utódai 34,5 mm-esek a szilvaorrú pedig 32 mm. Utóbbi faj képviselőivel egyre gyakrabban találkozunk, eszerint a mintavételi szakaszunk nyugodt vize is megfelel neki.

A hínárnövényzet hetek óta tartó bomlása miatt a búvóhelyek száma is csökken. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a ragadozók ivadékával nem találkoztunk, melyek a békéshalak utódainak nagyobb példányaival együtt behúzódhattak a mélyebb mederrészekbe.