Hírek

2023. október 20.
Miért ősszel telepítünk halat a Tisza-tóba?

A haltelepítéseink évek óta szinte meghatározott menetrend szerint történnek. Ezek időpontját mindig úgy próbáljuk meghatározni, hogy a kihelyezés a haltétel számára a lehető legbiztonságosabb legyen. Ez alól kivételt képez a fogható méretű, háromnyaras ponty, mert ez esetben a horgászigények gyors kielégítése ez elsődleges szempont.

Idén tavasszal a szokásos rend szerint kihelyeztük a 400.000 db előnevelt csukaivadékot és a 14.000 db egynyaras compót, nyáron pedig a 10.000 kg háromnyaras pontyot. Azok számára, akik jobban követik a haltelepítéseket feltűnhetett, hogy tavasszal „elmaradt” az egy-, és kétnyaras pontyok kihelyezése. Ezek természetesen nem maradnak el, csak őszre csúsztak. Az időbeli eltolódás oka nem szakmaiatlanság vagy a Tisza-tó üzemrendjének figyelmen kívül hagyása volt, hanem az ügyviteli bonyodalmak.

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. közbeszerzésre kötelezett társaság, emiatt a horgászegyesületektől eltérően nem vásárolhatunk szabadon nagyobb haltételt. A közbeszerzési eljárások sajnos drágák és időigényesek, de a siker még így sem garantált. Az utóbbi években tapasztalható piaci bizonytalanság miatt a termelők kevésbé kockázatvállalók, nem merik hónapokra lekötni az árujukat, ezért ajánlatot sem nyújtanak be egy-egy közbeszerzésre. Az energia- és a takarmányár-emelkedés ráadásul felfelé hajtotta a hal árát is. Utóbbi tény miatt az előzetes kalkulációk azt mutatták, hogy a beszerzendő haltételek várhatóan magas értéke miatt ún. uniós eljárást kell lebonyolítanunk. Ez a közbeszerzési gyakorlat hosszadalmasabb, mint az ún. nemzeti eljárás.

Az előbb részletezett nehézségek azt eredményezték, hogy a tavaszi közbeszerzésünk eredménytelenül zárult, egyszerűen nem kaptunk ajánlatot senkitől. Emiatt új eljárást kellett indítanunk, mert nem maradhat el egyetlen haltétel kihelyezése sem, számunkra a horgászvendégek elégedettsége a legfontosabb. Ezt viszont már csak nyáron tudtunk lebonyolítani. A termelők ekkor már viszonylagos pontossággal tudták megbecsülni a várható haltermésüket, ezenkívül a rövidebb szállítási határidő is ajánlattételre sarkallta őket. A szerződések megkötése már a nyár második felére esett, így a haltételek szállítása a haltermelő tógazdaságok halászati gyakorlata szerint őszre tolódott.

Aggodalomra azonban nincs ok, hiszen a kihelyezések helyszíneit úgy választottuk meg, hogy a halak az őszi vízszintcsökkentés időszakában is le tudjanak vonulni a mélyebb víztestekbe. Addig még néhány hét hátra van, a pontyoknak lesz elég idejük a megfelelő élőhely megtalálására.

A telepítések sorának tehát még nincs vége. Várhatóan a jövő héten megérkezik a maradék 13.000 kg (mintegy 130.000 db) egynyaras ponty, ezenkívül társaságunk támogatási igényt nyújtott be a Magyar Országos Horgász Szövetség által indított „Standard és preferált őshonos halfajok telepítése, visszatelepítése” jogcímű pályázatra. Ennek részeként a héten 1.500 kg kétnyaras pontyot helyeztünk ki, valamint november végéig további 3.700 kg háromnyaras ponty, 500 kg egynyaras compó, 100 kg egynyaras süllő és 400 kg egynyaras csuka telepítése várható.