Hírek

2024. február 1.
Ökológiai célú szelektív halászat a Tisza-tavon 2023-ban

Véget ért a 2023-as ökológiai célú halászati szezon a Tisza-tavon, amiben ugyanaz a hét halász vett részt, akikkel évek óta jó partneri kapcsolatot ápolunk.

A busa tekintetében megállapítható, hogy a társaságunk által szervezett Tisza-tavi szelekciós halászatban a második legeredményesebb év volt a tavalyi. A szerződéses halászok 19.645 kg busát fogtak, aminél csak a 2022-es fogás volt jobb (26.740 kg). A halászat a Tisza medrében és a tározótéren is folyt, kopoltyúhálóval és fenékvarsával egyaránt.

A törpeharcsa fogása más képet mutat. Tavaly mintegy 14.000 kg törpeharcsát fogtak a halászok, ami a szelekciós halászat 2015-ös kezdete óta eltelt időszakban a második leggyengébb évet jelenti. A legtöbb törpeharcsát 2018-ban fogták (84.500 kg), azóta folyamatosan csökken a fogási eredmény. A halászok beszámolója szerint az egyedek átlagos súlya növekszik, ami arra enged következtetni, hogy a Tisza-tóban csökken a törpeharcsa-állomány mérete. A fogás mérséklődésének azonban nem csak az lehet az oka. Hatással van rá a vízjárás, a hőmérséklet és a piac felvevőképessége is.

Összességében kijelenthetjük, hogy az inváziós halfajok visszaszorítását célzó szelekciós halászat a Tisza-tavon működik és eredményes. Az idei halászati szerződéseket már megkötöttük, és amint a körülmények megengedik, ismét kezdetét veszi a munka.