Hírek

halgazdálkodás HÍREK

2024. augusztus 1.
Júliusi ivadékhelyzet

Július végéhez érve ismét ivadékhálós mintavételt követően vizsgálatuk meg a Tiszafüredi-Holt-Tisza halait. A beharangozó videóból az érdeklődők megtudhatták, hogy miért van szükség ezekre a mérésekre, most pedig az is kiderül, hogy a kapott adatokból mit állapítottak meg a szakértőink.

A mintánk összetétele hasonló képet mutat, mit az egy hónappal korábbi. A legnagyobb számú egyedet a védett szivárványos ökléből, aztán a küszből, majd a bodorkából fogtuk, mindegyik esetben az ivadék korosztályból. A bodorka ivadéka jelenleg 38,5 mm standard hosszúságú, ami mintegy 5,5 mm-es növekedést jelent egy hónap alatt, ez ráadásul 2,5 mm-rel meghaladja az évtizedes átlagot. Számottevő mennyiségben került elő a vörösszárnyú keszeg ivadéka is, melynek átlaghossza július végén 32,8 mm. Ez az adat 6 mm-rel több, mint júniusban, és 0,8 mm-rel több az évtizedes átlagnál. Egy 60 mm-es jászkeszeg is a hálónkba került, melynek hossza szintén nagyobb a sokéves átlagnál (51 mm). A ragadozók közül 4 fajjal találkoztunk. A balin július végén 56 mm-es, ez 15 mm-es növekedést jelent egy hónap alatt (évtizedes átlag: 51 mm). A csuka standard hossza 153 mm-nek adódott, ez viszont 16 mm-rel elmarad a sokéves átlagtól (169 mm). A sügér 42,5 mm hosszú, így 0,5 mm-rel nagyobb, mint az évtizedes átlag. Rokona, a süllő több mint 4 mm-rel hosszabb, mint elődei.

Az adatok szerint a legtöbb vizsgált halfaj esetében jobb ütemű hossznövekedést tapasztaltunk. Ennek hátterében az enyhe tél, és a meleg tavasz állhat. A szinte fagymentes tél miatt a halak testében hamarabb gyűlt össze a szaporodáshoz szükséges hőösszeg, ezért az ívás is korábban történhetett, a meleg tavasz miatt pedig tempósabban tudtak növekedni. Ez a hosszbéli előny továbbra is fennáll.