Hírek

IVADÉKHELYZET HÍREK

2024. október 2.
Szeptemberi ivadékhelyzet

Az év utolsó ivadékhálós vizsgálatára került sor szeptember végén. Az ősz hatása nemcsak a fákon, hanem a mintán is meglátszik.

Ez a ragadozók hiányában mutatkozott meg, ugyanis a balin, a sügér és a csuka ivadékát már nem találtuk. A vízhőmérséklet csökkenésével valószínűleg elhúzódtak a mélyebb vizekbe annak ellenére is, hogy a keszegfélék és a küsz ivadékai nagy számban vannak a parti régióban. Egyedül a süllőt találtuk, egy 112 mm-es egyed került a hálónkba. A hossza 5 mm-rel rövidebb a sokéves átlagnál. A bodorka 47 mm hosszú, ez 2 mm-rel haladja meg a tízéves átlagot, a vörösszárnyú keszeg pedig 2,5-tel kisebb annál (2024. szeptember: 38,5 mm, tízéves átlag: 41 mm). Érdemes megfigyelni a vörösszárnyú adatát, eszerint ugyanis 4 mm-rel kisebb szeptemberben, mint augusztusban. Ennek hátterében a faj elhúzódó ívása áll, a most megfogott egyedek valószínűleg a legfiatalabbak lehettek. A dévér- és karika keszeg ivadékai sokkal nagyobbak, a korábbi évek átlagánál. Előbbi jelenleg 54 mm hosszú (évtizedes átlag: 44 mm), utóbbi 48 mm (évtizedes átlag: 38 mm). Találtunk egy 69 mm-es jászivadékot, és egy egészen apró, 36 mm-es szilvaorrú keszeget is.

Habár ezúttal kevesebb fajt sikerült kimutatnunk, a szeptemberi mintavétel így is sok hasznos információval szolgált. Remélhetőleg a Tisza-tó halainak telelése nem ütközik nehézségekbe.