Hírek

2020. augusztus 4.
Halőri jelentés

2020.08.04. | Horgász Hírek

Halőri jelentés

Társaságunk hivatásos halőrei a múlt héten is nagy hangsúlyt fektettek a parti és a csónakos horgászok ellenőrzésére. Tapasztalataik alapján megállapíthattuk, hogy Tisza-tó horgászainak nagy többsége szabálykövető magatartást tanúsít, de továbbra is hiányosságot tapasztaltak a fogási napló vezetésében, amelyről az előző cikkünkben részletesen szóltunk.

Két esetben kellett helyszíni jegyzőkönyvet készíteni halvédelmi jogsértés miatt.

Az egyik eset a fogási napló vezetésének oly módon történő elmulasztása, hogy a horgász a darabszám-korlátozással védett halat a kifogást követően nem írta be. A másik esetnél a Tisza-tavi horgászrendben meghatározott legkisebb kifogható méret be nem tartása miatt kezdeményeztek eljárást halőreink.

Mivel a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény mindkét cselekményt minősített esetnek nevesíti, ezért az intézkedés során a szabálysértők állami horgászjegyét és fogási naplóját, valamint a Tisza-tóra érvényes területi horgászjegyét a helyszínen be kellett vonnunk, egy elmarasztaló határozat esetén pedig halvédelmi bírság kiszabására, valamint az állami horgászjegy váltásától való eltiltásra is számíthatnak.

Továbbra is felhívjuk horgászaink figyelmét, hogy a halgazdálkodásra jogosult a törvény által meghatározott legkisebb kifogható méreteknél szigorúbb korlátozásokat vezthet be. Ezeket a méreteket a területi horgászjegyen a kibocsájtó mindig föltünteti. ezért a horgászat megkezdése előtt mindig célszerű az adott vízterülethez tartózó területi horgászjegyet átolvasni, és az abban foglaltakat be kell tartani.

Társaságunk a telepítések során nagy hangsúlyt fektet a természetes táplálékot legjobban hasznosító egy- és kétnyaras pontyok kihelyezésére, ezért horgászataink során a megszokottnál több méreten aluli ponttyal találkozhatunk. Vigyázzunk rájuk, bánjunk velük kíméletesen!