Hírek

2021. január 8.
Változatlan árak a Tisza-tavon, változások a horgászrendben

2021.01.08. | Horgász Hírek

Változatlan árak a Tisza-tavon, változások a horgászrendben

Örömmel számolunk be arról, hogy egyetlen Tisza-tavi jegy ára sem emelkedik a 2021-es esztendőben. Minden területi jegytípus a tavalyi összegért megvásárolható. Az idei horgászrendben történtek módosítások, cikkünk ezekre is kitér.

Területi jegyek

A horgászat továbbra is biztonságos szabadtéri kikapcsolódás, amely bár korlátozott időkeretek között, de továbbra is gyakorolható, köszönhetően az eddigi enyhe téli időjárásnak. A Tisza-tavi területi jegyek beszerezhetőek online és személyesen is (2021.01.01.-től), valamelyik jegyárusító pontunkon.

Horgászrend

Mivel a 2021-es horgászrend több tekintetben is változást hozott, így arra kérünk minden horgászt, hogy alaposan olvassa át és minden pontját értelmezze. A legfontosabb változásokat most itt is közreadjuk.

Február 28-ig érvényes tilalmak

4. November 15-től február 28-ig a Tisza-tó teljes területén tilos a harcsa horgászata, kifogása (megtartása) és a vízből történő kiemelése.

9. November 15-től február 28-ig szonárt használni a vermelő halállományok védelme érdekében tilos.

14. A Tiszavalki- és a Poroszlói-medencében november 15-től február 28-ig horgászni csak természetes csalival és egyágú horoggal engedélyezett. A pergetés, valamint az ólomba öntött, a két- és háromágú horog használata kizárólag az Óhalászi-Holt-Tiszán, a Füredi-Holt -Tiszán, a Nagy-Morotván, a Hordódi-Holt-Tiszán, az Örvényi-morotván, a IX-es és VI-os számú öblítőcsatornán, továbbá a Szartos-árkon engedélyezett.

15. Vermelő kíméleti terület a Dühös-lapos vízterülete, azaz a 33-as főút hídja (Eger patak hídja), ettől a hídtól a rábolyi gátőrházig az Eger-patak medrének bal széle, a kereknád, a gémeskút és a Bocskoros híd által határolt terület. Ezenkívül a Tiszán a 407-409 fkm közötti, a Katamarán kikötő belső kikötőbejárata és a 423 fkm közötti, továbbá a 434-435 fkm közötti szakasz. Ezeken a területeken november 15-től február 28-ig mindennemű horgászat és a tartózkodás is tilos, csak az áthaladás engedélyezett.

Horgászat méreten aluli halakra

16. TILOS célzottan olyan halra horgászni, amely méreten aluli (méretkorlátozás alá eső, de azt el nem érő hal) még akkor is, ha a horgász visszaengedi a halat. Ha véletlenül ismétlődően ilyen hal akad horogra, akkor a horgász módszert és/vagy horgászhelyet köteles váltani.

Kifogott hal elajándékozása

17. A Tisza-tavon kifogott (megtartott) halat a halgazdálkodási vízterületen, illetve annak partján elajándékozni tilos.

Horgászat szabadvízű strandokon

20. A Tisza-tó területén működő szabadvizű strandokon a horgászat május 2-től augusztus 31-ig tilos.

Szemetelés a Tisza-tavon

21. Szemetelni és szemetes horgászhelyen horgászni tilos. A szemetes helyen horgászó személytől a területi jegy bevonásra kerülhet. A horgász köteles a horgászhelyet tisztán hátrahagyni. Ennek érdekében a keletkezett hulladékot köteles elszállítani, vagy a Sporthorgász Kft. által forgalmazott sárga színű zsákban a gátkorona élén bekötve elhelyezni, amit a Kft. onnan elszállít.

Éves behúzós területi jegy

2020-hoz képest újdonság, hogy elérhető a behúzós jegyek között az éves típus is, melyet 80 000 Ft-ért lehet megvásárolni.

A teljes Tisza tavi általános és behúzós horgászrend itt és itt olvasható el.