Elkezdődött a hínárkaszálás a Tisza-tavon

Eddigi tapasztalatainkat és eredményeinket összegezve idén újra elvégezzük a hínárnövényzet, elsősorban a sulyom állományának csökkentését.

Tavaly mérésekkel követtük nyomon a tevékenység hatását hogy kiderüljön, valóban hasznos-e a vízi élőlényközösségre a kaszálás? Eredményeink egyértelműen igazolták, hogy a kaszálással érintett területeken nagymértékben képesek voltak elszaporodni a zooplankton szervezetek képviselői, így ezek a vízterek elsőrangú halivadék-nevelő helyekké váltak. Monitorozási munkánk arra is rávilágított, hogy a korábbi aggodalmakkal ellentétben a sávos kaszálási módszer nem eredményezi a sulyom által érlelt magvak számának gyarapodását sem, tehát nem járul hozzá a növény további terjedéséhez. A munka a hét elején elkezdődött és ez idő alatt elkészült az Apota – mint kiemelt fontosságú vízterület – kaszálása, jelenleg pedig a Rábolyi partszakasz és a Dühös-lapos növénymentesítése zajlik.

Kérjük horgászvendégeinket, hogy legyenek türelmesek a kaszálással érintett vízterültek térségében és segítsék kollégáinkat a munkájuk elvégzésében, hiszen a cél nem más, mint a Tisza-tó halállományának természetes növelése! Meggyőződésünk, hogy ez mindannyiunk érdeke!

Recent Posts