International Carp Marathon Tisza-tó – „Nehéz víz, óriási kihívás” (50 óra után)

Fantasztikus lehetőségként 2018-ban a Tisza-tó is felkerült a legrangosabb hazai nemzetközi bojlis horgászversenyek helyszínei közé. A legendás vízi birodalomban június 02.-09. között először került sor szervezett keretek között lebonyolított bojlis horgászversenyre, amely elsősorban a kihívást és az új impulzusokat kereső nagypontyos horgászokat hozta lázba nem csak hazánkban, de néhány rangos csapatot illetően már rögvest szomszédjainknál is.

A Tisza-tavat talán senkinek sem kell bemutatni. Óriási halaival, változatos élőhelyeket felvonultató vad viszonyaival alighanem hazánk egyik legígéretesebb és legtitokzatosabb horgászvize, ahol ráadásul még soha nem rendeztek bojlisok számára horgászversenyt.

Az abádszalóki megnyitón Kiss Árpád és Szamosi Attila főszervezők ezekkel a felhangokkal köszöntötték a 23 csapatot és a támogatókat, akik minden tekintetben bojlis történelmet írni sereglettek össze a Tisza-tó partján. Az ünnepi eseményen Abádszalók polgármestere Balogh Gyula, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezető igazgatója Hegedűs Gábor és a Tisza-tavi Horgász Egyesületek Szövetségének alelnöke Pap Zsolt is üdvözölte az eseményt, akik egyöntetűen hangsúlyozták, hogy a kezdeményezés fontos nívója lehet a Tisza-tavi horgászturizmusnak a jövőt illetően.

A helysorsolás előtt a szervezők kiemelték, hogy bár igen rangos, esetenként komoly nemzetközi versenytapasztalattal bíró horgászok vágnak neki az ICM megmérettetésének – és közülük többen jól ismerik a Tisza-tavat –, a versenykörülmények teljesen új helyzet elé állítják a bojlisokat. Ahogy elhangzott: „Kérdőjelek sokasága és óriási kihívás áll a csapatok, valamint szervezők előtt az elkövetkezendő egy hétben.”

Ennek tudatában szép meglepetést jelentett, hogy a szombat délután 14 órakor elstartoló International Carp Marathon első hala bő fél óra múlva matracra került, amelyet a Zopit Bait Service Straubing csapata segítette partra a Special Baits & Fanatic „B” szektorban. Arról már nem is beszélve, hogy másnap reggelre a Wave Fishing Product „A” szektorban a C.S. Arad különítménye pontyduóval fényképezkedhetett és a Zopit gárdája egy 11.850 grammos tőponttyal már az ICM első tíz pluszosát is jegyezhette.

Még 24 óra sem telt el a versenyből, mikor is bombaként vágott be a hír egy 20 kilogramm feletti ponty fogásáról. A hivatalos mérés igazolta a kisebb szenzációt: 20.225 gramm súlyú ősöreg Tisza-tavi tövest segített csónakba a Tisza-tavi Pontyosok csapata a Wave Fishing Products „A” szektorban. Ilyen viharos kezdésre alighanem senki sem számított és ez már előre sejtetni engedte, jó lapra tett az ICM a Tisza-tó kapcsán.

Azonban az is tüstént megmutatkozott, hogy a remek fogásoknak komoly ára van, hiszen a sulyommezők és akadóerdők vízi birodalmában makacs kitartásra, nagy rutinra és komoly háttérmunkára van szükség az igazán eredményes halfogáshoz. Az első nap özönvízzel járó óriási vihara tetézte mindezt, de a csapatok szó szerint állták a sarat.

A halakra a pusztító zivatargóc nem volt rossz hatással, ugyanis a sarudi részeken tovább folytatódott a szebbnél-szebb halak fogása, tíz kiló körüli ponty nem egy mérlegre került, a délutáni prímet egy 14.750 grammos kifejezetten formás, nyúlánk töves vitte el az RSD Carp gárdája által a Special Baits & Fanatic „B” szektorban.

A kiváló halritmusra a lassanként érni kezdő etetések alaposan ráerősítettek és a második nap reggelére a kicsit későn „ébredő” Rod Building Studio „C” szektor több állása is feliratkozott néhány szép uszonyossal az abádszalóki medencében.

Időközben bevágott a Tisza-tavi Pontyosok csapatának újabb bombahala a Wave Fishing Products „A” szektorban. A gyönyörű, horogtól még érintetlen nyúlánk, sportos töves 19.850 grammjával alaposan megrezegtette az újabb húsz plusz alsó határát.

Összességében elmondható, hogy az első International Carp Marathon Tisza-tó verseny nem várt produktummal nyitott, ami nagyszerű jövőképet vetít a versenysorozat elé. Talán mindennél többet mond, hogy pusztán két nap után a mezőny összteljesítménye közelíti a négyszázötven kilogrammot, kilenc tíz pluszos és egy húsz pluszos hal került mérlegre, ami mindenképpen figyelemreméltó. Bárhogy is folytatódjon, már most levehetjük félig a süveget: köszönjük mindenkinek, aki itt van, köszönjük Tisza-tó, mindent bele ICM!

Az ICM támogatói:

 • PONTYCENTRUM MAGYARORSZÁG
 • WAVE FISHING
 • ROD BUILDING STUDIO
 • BARK.HU
 • B-B CARPBAIT
 • SPECIAL BAITS
 • TISZA-TAVI SPORTHORGÁSZ KFT.
 • FANATIC HORGÁSZHÁZ
 • BAIT SERVICE STRAUBING
 • Prologic
 • Inox Carp
 • SÜLLŐFÉSZEK BÜFÉ

(szöveg és képek: International Carp Marathon Tisza-tó)