Pecasulis beszámoló a Hétvezér Baptista Általános Iskolából

Az alábbi beszámolót a Hétvezér Baptista Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolától kaptuk:


Beszámoló

2017/2018-as tanév

Pecasuli

A Hétvezér Baptista Általános Iskolában több helyszínen és csoportban folyt az oktatás az idei tanévben.

A Tiszai Pecasuli ismeretterjesztő tanfolyamon:

  • Lónyán 7 fő
  • Tiszakerecsenyen 8 fő
  • Tiszaszalkán 8 fő
  • Újkenézen 8 fő vett részt.

A Tiszai Pecasuli II. ismeretterjesztő tanfolyamon:

  • Tiszakerecsenyen 8 fő
  • Tiszaszalkán 8 fő
  • Újkenézen 6 fő vett részt.

Tanulóink oktatását-nevelését októberben kezdtük. Kiemelt hangsúlyt fektettünk a környezeti nevelésre, valamint horgászati ismereteik bővítésére. Mivel valamennyi gyermekünk, akik a tanfolyamon részt vettek, falvakban élnek, ezért nem voltak számukra ismeretlenek azok a témakörök, melyeket közösen feldolgoztunk, illetve maga a horgászat sem.

Az elméleti oktatás során megosztották tapasztalataikat egymással, elmesélték saját élményeiket, melyből egymástól is sokat tanulhattak. Nagy lelkesedéssel készültek a gyerekek a tanfolyamra. Próbáltuk minél színesebb, változatosabb formában megismertetni őket a horgászat elméletével. Alkalmaztunk felkészítésük során digitális táblát, prezentációkat, a számunkra biztosított eszközökkel ismerkedtek. Szívesen olvasták a tankönyvet és válaszoltak a munkafüzet kérdéseire, ezáltal rögzítve az ismereteiket. Házi feladataikat lelkesen készítették el, mivel a következő óra eleji dicséret soha nem maradt el.  A témához kapcsolódóan természetfilmet is megtekintettek, valamint Power Point-ba szerkesztett diavetítés tette szemléletesebbé a tanítást.

A gyerekek számára legnagyobb élmény a horgászás volt. A Tiszaszalkán és Lónyán tanuló gyermekeink a Csaronda tavon, a Tiszakerecsenyen tanulók a helyi Halastavon, az Újkenézen tanulók pedig a Pasku tavon horgásztak. Természetismeret órán tanulmányi sétán már jártak ezeken a helyeken, így az érzelmi ráhangolás már ekkor megtörtént. A horgászás előtt balesetvédelmi oktatásban részesítettük a tanulókat, és az alapvető elsősegélynyújtás ismereteket is felidéztük, majd horgászfelszereléssel a kézben útnak indult a csapat. A helyszínen letáboroztak, majd kiválasztottuk a legmegfelelőbb helyet, elővették a felszerelést és ki önállóan ki tanári segítséggel hozzáláttak az előkészületekhez. Az előző este gyűjtött és gondosan tárolt csalit szakszerűen felhelyezték, majd bedobták a tóba. Türelmesen, csendben figyelték a pecabotokon lévő úszót.  Nagy öröm volt számukra, amikor sikerült kifogni egy-egy halat. Sporthorgászhoz méltó módon a kipecázott halat beazonosították (vörös szárnyú keszeg, dévérkeszeg, sügér, stb.) és visszaengedték. Az elméleti ismereteiket a gyakorlatban nagyon jól tudták kamatoztatni. Szívesen segítettek egymásnak is, kedvesek, előzékenyek voltak. Gyönyörködtek a természet szépségeiben, megcsodálták a Halastó élővilágát, megnevezték a fákat, madarakat. Jó környezetvédőhöz méltó módon a horgászat végén összeszedtük a szemetet, majd visszasétáltunk az iskolába. A gyakorlati oktatást követően a gyerekekkel közösen tartottunk egy megbeszélést, ahol megoszthatták egymással a foglalkozások alkalmával szerzett tapasztalatokat, élményeket. Elhatározták, hogy szüleikkel a nyári szünetben is lehetőségeikhez mérten fognak járni horgászni. Gyermekeink szeretnék a jövőben még több új ismerettel gyarapítani tudásukat, melyre azonban akkor lesz csak lehetőségük, ha hasonló tanfolyamokat tudunk szervezni számukra.

Intézményünkben tehát ebben a tanévben 53 gyermek vett részt a Tisza-tavi Sporthorgász K.N.Kft. által szervezett ismeretterjesztő tanfolyamon. Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni Önöknek, hogy biztosították gyermekeink számára a lehetőséget.”

A Tiszai Pecasuli program a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósul meg.