Eddig ez történt az Örvényi-morotva kotrásán

Január elején kezdődtek meg a tiszafüredi öblözetben található Örvényi-morotva kotrási munkálatai.

A Tisza-tavi Sporthorgász K. N. Kft megbízásából a Békés Drén Kft. mederkotrást végez. Ennek a munkának az a célja, hogy mintegy 40 000 m3 üledéket távolítsanak el az érintett területről.

A munka egyik része egy mélykotrással kialakított 14 000 köbméteres teknő, ami halágyként segíti a halak áttelelését. A művelet másik fázisa a lepelkotrás, amivel 26 000 köbméternyi iszap eltávolítása után a vízi növényzet túlburjánzásának megállítása a cél.

Első körben egy nagy teljesítményű  kotró gép érkezett a munkaterületre, ami meg is kezdte annak az  1 km hosszúságú halágynak a készítését, ami az elvárások szerint a halak vermelésében fog segédkezni . Ez a halágy körülbelül 3 méter fenékszélességű és 1:2 rézsűvel fog rendelkezni. Korona magasságban pedig nagyjából 11 méter széles csatorna kerül kialakításra, amiben a nyáron 2,5-3m-es vízmélységgel találkozhatunk.

A kotrás során igyekeznek a szakemberek a kitermelt anyagot olyan távolságba juttatni és úgy elhelyezni, hogy annak a visszamosódása a lehető legkevesebb legyen.

 

A munka nagyobbik részéhez egy hidromechanizációs úszó kotrógépet használnak ami  a kotrással érintett morotva szakasz medrének lepelkotrását végzi.

A kotrásról készült egy drónvideó is amit Szendőfi Balázs készített, aki a Tisza-tóról szóló természetfilmen is dolgozik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!Óriás munkagép érkezett az Örvényi-morotva kotrásához