Falumúzeum, Sarud

Leírás

A Falumúzeum számos rendezvényünk színhelye. Időről időre élettel töltjük meg az udvart kézműves programok rendezésével, a múzeumban ingyenes tárlatvezetések indulnak sarudi idős hölgyek szakértő kommentárjaival.

A katolikus egyházi tulajdonban lévő épületet ma látható formájában 1901-ben építették. Ez volt a mindenkori harangozó és családja háza. Az épület ámbitusos parasztház, egymás mögött sorakozó helyiségekkel. A ház beosztása az építés korának megfelelő. Elől található a tiszta-szoba, amit csak különleges alkalmakkor használtak. Középen a gazdasszony birodalma, a konyha, ahol a főzés, mosás, és egyéb házimunkák folytak. A hátsó szobában zajlott a napi teendők végzése, itt volt a kemence is, amihez a kamin-ajtó a konyhában volt. A kemence mögött a pad-feljáró, amely a padlásra vezetett. A padlás célszerű tároló helyként szolgált, ahol terményeket, szerszámokat, a ház körüli munkák eszközeit helyezték el. Az utolsó helyiség volt a kamra, itt van a kemence tapasztott ajtóval, tévővel, kis suttal. Ebben végezték a kemence felfűtését és a kenyérsütést. Azonkívül liszt, termény és eszközök tárolására szolgált.

A Falumúzeum minden nap látogatható, a gondnok a szomszédos házban lakik; csoportok érkezése esetén előzetes egyeztetés szükséges.

Kapcsolat

Cím: 3386, Sarud, Kossuth u. 42.
Telefon: +36/36/362/064

Média

Kapcsolódó szolgáltatások